Thanh Long Lam

After the Desolation
Friday 28/10/2022 — Sunday 27/11/2022

Opening Sunday 30/10/2022 at 16.00
Curator: Daan Rau

Thanh Long Lam is een Vlaamse kunstenaar met Vietnamese roots. Hij groeide op in Deinze om daarna te studeren aan de kunsthumaniora van Sint-Lucas Gent en vervolgens aan de Gentse Academie waar hij afstudeerde in de vrije grafiek.

Hij is zich daarna vooral gaan toeleggen op het tekenen met houtskool. Zijn deelname aan de Ronse Drawing Prize in 2009 werd bekroond met de tweede prijs. Mark Manders maakte deel uit van de jury en vertrouwde hem toe dat men zijn werk tijdloos vond en verwonderd was omtrent zijn jonge leeftijd.

In globo genomen is Thanh Long Lam een landschapschilder. De landschappen die hij tekent zijn geen arcadische vergezichten, geen idyllische Leiezichten of de tot stille inkeer stemmende landschappen van een Carl David Friedrich. Het zijn integendeel gehavende en gekwetste gebieden waar de mens, al dan niet gewelddadig, zijn sporen heeft nagelaten. Toch hebben deze houtskooltekeningen een helende werking, brengen ze bij de kijker en liefhebber een zekere rust teweeg, een vorm van poëtische betrokkenheid en aanvaarding.

Daan Rau